Територіальна оборона Новоархангельської об`єднаної громади

Віднині, кожної першої неділі жовтня, в Україні відзначатимуть День територіальної оборони.

 «Принцип територіальної оборони – я захищаю себе, свою родину, свій будинок, свою вулицю та своє місто», –

таким бачить роль підрозділів Територіальної оборони заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

За декілька попередніх років, незважаючи на відкриту збройну агресію проти України, анексію територій та факт тривалого ведення воєнних дій, попереднє керівництво держави не спромоглось створити відповідне законодавче поле для ефективної діяльності підрозділів ТРО.

Зрештою, самі підрозділи ТРО теж до сьогодні, здебільшого, лишаються “паперовою армією”.

У своїй діяльності, Міністерство оборони, вже сім років поспіль, керується Положенням про територіальну оборону України, яке затверджене Указом Президента України від 2 вересня 2013 року за № 471.

Тому, з призначенням Сергія Кривоноса на посаду заступника голови РНБО, спеціалістами РНБО, МО, Нацгвардії, ГШ, Держприкордонслужби, МВС, ОП, ВРУ, вітчизняними та з НАТО військовими експертами, було розпочато роботу над розробкою “Концепції Територіальної оборони України”.

Всі напрацювання лягли в законопроєкт, котрий пройшов розгляд в Комітеті з національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ і наразі переданий до включення в порядок денний сесійних засідань Верховної Ради.

Однак, інші депутатські групи та фракції внесли купу альтернативних законопроектів, намагаючись таким чином загальмувати прийняття надважливого для України закону.

Що є зараз?

Чинний закон “Про тероборону” є найгіршим зразком застарілої радянської моделі і в сучасних умовах не ефективний. Використовувати положення закону можливо лише у воєнний час, сили тероборони є допоміжними до регулярних збройних сил і відмобілізованих підрозділів.

Що пропонується?

Використати досвід побудови територіальної оборони балтійських країн або Ізраїлю. Виходячи з обставин, котрі склались за час воєнних дій на східних та південних кордонах нашої Батьківщини, ТрО має діяти на постійній основі і, також, у мирний час.

Які завдання мають виконувати підрозділи Територіальної оборони в Новоархангельській об`єднаній територіальній громаді згідно поданого законопроєкту?

  • відповідно до плану оборони підрозділи і з`єднання розгортатимуться в кожному регіоні країни;
  • забезпечуватиметься постійна бойова та організаційна підготовка особового складу, проводитимуться регулярні навчання, виховні заходи з формування військово-патріотичної свідомості громадян;
  • під час воєнних дій загони ТрО мають запобігти спробам ворожої агентури, диверсійним групам, незаконним антидержавним збройним формуванням захоплювати або знищувати споруди державної влади, об`єкти критичної інфраструктури, мости, дороги, тощо;
  • покладені обов`язки забезпечувати надійну охорону об`єктів і оборону власної території в тилу;
  • підтримувати режим воєнного стану в межах своїх громад;
  • організовувати, підготовлювати та координувати рух опору на випадок окупації території України;

В мирний час ТрО планують залучати в надзвичайних ситуаціях при ліквідації наслідків техногенних катастроф, паводків, підтоплень, пожеж, пандемій і т.д..

Хто може долучитись до ТрО в Новоархангельській громаді?

Згідно чинного законодавства, комплектування підрозділів територіальної оборони в особливий період здійснюється резервістами та військовозобов’язаними, віком від 20 до 60 років, переважно тими, які отримали відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації (за станом здоров’я, сімейними обставинами тощо) до моменту оголошення правового режиму воєнного стану.

До підрозділів територіальної оборони призначаються військовозобов’язані у відповідності до військово-облікових спеціальностей.

Також, кожен житель Новоархангельської територіальної громади може звернутись до Новоархангельського військового комісаріату і укласти контракт на службу в резерві Територіальної оборони.

Ця можливість є доступною навіть тим, хто не проходив військову службу раніше, а також жінкам.

Згідно контракту, раз на рік, резервіст має прибути на навчання терміном на 10-15 днів. На цей час за ним зберігається його посада та зарплата за місцем постійної роботи.

Чи отримує резервіст-контрактник грошову винагороду за службу в резерві?

Так. Згідно з повідомленням командира Дніпровського батальйону ТрО Сергія Коханенко резервіст отримує виплату від МОУ за участь в навчальних зборах в таких розмірах:

  • рядовий працевлаштований склад, який не має контракту на проходження служби в резерві, після проведення 15-ти діб навчальних зборів отримують середню заробітну плату та 180 грн;
  • особи, які проходять службу за контрактом у резерві, отримують 3023 грн, а також середню заробітну плату;
  • безробітні, які не мають контракту, отримують 1000 грн, а ті безробітні, які мають контракт – 3730 грн;
  • працевлаштований офіцер без контракту отримує 315 грн і середню заробітну плату;
  • офіцер, котрий має контракт, отримує середню заробітну плату та 4400 грн зверху;
  • безробітні з офіцерськими званнями без контракту – 1000, з контрактом – 5100 грн;

Сергій Коханенко наголосив, що ці цифри зазначені щодо навчальних зборів за 15 днів на рік. Якщо збори будуть подовжено або вони відбуватимуться декілька разів, то сума буде змінюватись.

Які вимоги до кандидата на службу в резерві Територіальної оборони України?

  • перш за все бажання пов`язати своє життя зі Збройними силами України мінімум на три роки;
  • власний вік до 60 років;
  • звернутись до військового комісаріату;
  • зібрати необхідний пакет документів;
  • пройти медичний огляд;
  • пройти професійно-психологічне тестування;
  • підписати контракт;

Чи є в Новоархангельську підрозділи територіальної оборони в яких я зможу служити?

Так. Станом на сьогодні, при Новоархангельському військовому комісаріаті створено Роту охорони і загін територіальної оборони з числа жителів та військовослужбовців Новоархангельської територіальної громади.

Служба в Резерві є почесним обов`язком для кожного жителя нашого краю.

Захищати свій дім, своїх рідних, друзів можна самостійно — однак більш ефективно то робити в організованих структурах міністерства оборони, регулярно проходячи вишкіл і навчання.

“Новоархангельщина онлайн” вітає всіх причетних з Днем Територіальної оборони України!

Більш детально про умови служби дізнаємось тут.

Авторка обкладинки – Ірина Рибакова

moderator https://www.with.news/

Разве можно передать словами то что не спето песней?
Разве можно спеть песню с ненаписаными словами?
Можно ли пройти океан с песней?
Ответ найдете на моем информационном ресурсе или при личном обращении.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours